12735557_10205518039485832_432131991_n

Egészségesen főzni, stílusosan tálalni: Interjú Marton Adriennel

Mint már tudjátok, a valentin-napi menüsor mellett aktuális ajánlatunkat is Marton Adrienn ételstylist és receptíró álmdodta meg. Az egészségtudatos életmód elkötelezett híveként igyekezett olyan boxokat összeállítani, melyek az ízlelő bimbóinkon túl a szervezetünkre is jó hatással vannak. Ismerkedjetek meg egy picit Adriennel, aki sokévnyi modellkedés után a konyhaművészet világában talált rá önmagára.

Megnyerted a Miss Balatont, utána évekig modellként dolgoztál. Most pedig, mint ételstylist és receptíró tevékenykedsz a gasztronómia világában. Hogy történt a váltás?

Két évig Kaliforniában éltem a családommal, ahol ugyanúgy modellként dolgoztam. Egy nap azonban úgy éreztem ez nekem már nem elég és nem éreztem azt, hogy kellően motiválna. Szerettem volna olyan dologgal foglalkozni, ami szenvedéllyel tölt el és örömet okoz másoknak is. Nem felejtem el azt az estét, amikor egy hosszú nap után neki álltam főzni és Edvin (a férjem) odajött hozzám beszélgetni. Kavarogtak a gondolatok a fejemben, vívódtam, erre ő csak annyit mondott, hogy „A főzés”! Jót mosolyogtam rajta, amire a válasza az volt, hogy „Megtanulod, és séf leszel, utána lehet főzőműsorod, vagy akár éttermet is nyithatsz”. Felcsillant a szemem, elindult bennem valami és még aznap éjszaka megnéztem az összes kulináris iskolát Kaliforniában. Szeptembertől pedig beiratkoztam a New School of Cooking Intézményébe. Hát így kezdődött az egész… 🙂

Ahol végül diplomát is szereztél. Milyen tudást sikerült itt elsajátítanod?

Kulináris Művészetekből diplomáztam, mely a francia konyhaművészet alapjait tanítja meg. Igazából ezzel a képzettséggel bármelyik vezető étteremben dolgozhatok vagy akár oktatóként is elhelyezkedhetek egy főzőiskolában.

Te mégis hazajöttél és elkezdtél egy saját vállalkozást felépíteni egyre több sikerrel. Mégis honnan ered a főzés szenvedélyes szeretete?

Őszintén szólva már gyerekként is állandóan a nagymamám körül lebzseltem a konyhában és próbáltam ellesni mit és hogyan csinál. Láttam és megtapasztaltam, hogy a főzés és az étkezések összekovácsolják a családot. Nálunk a mai napig hagyomány, hogy a fiaimmal együtt sütünk, főzünk, amit én is, ők meg pláne, nagyon élvezünk.

Milyen gyakran, és milyen jellegű ételeket szoktál főzni a családodnak leginkább?

Imádok főzni nekik, a fiaim a legnagyobb kritikusaim. Válogatósak, mint a legtöbb velük egykorú gyerek, de mégis hihetetlen étvággyal bírnak. Mindennap egy kihívás, hogy elnyerjem a tetszésüket. Ők az én inspirációm, nap mint nap. Az egészséges életmód nagy szerepet játszik a családunk életében, így odafigyelek arra, hogy az ételeim is ezt tükrözzék. A magyar konyha a kedvencünk, de ezt is szeretem a lehető legegészségesebb módon elkészíteni.

Térjünk rá egy kicsit az étellel való büntetlen játékra… Mit is csinál pontosan egy ételstylist?

Kétféle ételstylist létezik. Az egyik, aki reklámokba, magazinokba készít különleges és látványos ételkompozíciókat. Ők nem feltétlenül dolgoznak ehető hozzávalókkal. Például egy müzli reklámnál a tej helyett folyékony ragasztót tesznek a müzli alá, hogy a forgatás végére se süllyedjen le. Én természetesen a másik csoportot erősítem. Megfőzök egy ételt, majd úgy tálalom, díszítem és rendezem el, hogy az a lehető legkívánatosabban nézzen ki, de közben ehető is maradjon.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Szeretnék minél több embernek örömet szerezni a receptjeimmel. Megmutatni nekik miképpen lehet egészségesebben, időt és pénzt spórolva finomakat főzni. Egy kis tudatosságra van szükségünk az étkezések terén és remélem ennek a szemléletnek köszönhetően egyre többen fognak tudatosabban és egészségesebben főzni és enni. Plusz remélem egyszer a férjem jóslata is valóra válik, hogy egyszer saját éttermem vagy főzőműsorom legyen.

Comments 1

  1. Post
    Author

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.