azsia-blogposzt

Egy csipet Ázsia: A gasztrotrend, ami még mindig virágzik

Ázsia esszenciái, avagy a keleti kulináris kultúra aranykora itthon

Az ázsiai ízek végre autentikus minőségben élvezhetőek hazánkban, de sok éven át sajnos nem ez a tendencia volt a jellemző. A 90-es évek elején kezdődött a kínai kultúra beáramlása Magyarországra, amit később más ázsiai nemzetiségek követtek.

A kínai büfék mítosza

Ha azt mondom kínai büfé, mindenkinek eszébe jut egy olcsó, picinyke étkezde a suli, a munkahely vagy éppen a lakás környékén, ahol egész vállalható, de leginkább laktató dolgokat lehet enni. A célnak megfelel, hogy legyőzzük a korgó gyomrunk okozta égzengést, de kulináris élvezetnek cseppet sem nevezhetőek a fogások. Vajon tényleg ezeket eszik ők is Kínában? Miért ez az egysíkú kínálat? A válasz nagyon egyszerű, a mi szánk ízére lett formálva. A magyarok szeretik a karakteres, fűszeres ízeket és emiatt meg persze látva a büfék sikerét és gombamód szaporodását, ezt az irányvonalat követik a kínai étkezdék.

Gasztroforradalom

Pár éve elindult Magyarországon egy jól észrevehető gasztroforradalom, amely teljesen új helyre pozícionálta az ázsiai ételeket a hazai piacon. Az emberek egyre inkább érdeklődni kezdtek a minőségi és különleges ízek felé, megjelent a street food, mindenhol food truckok sorakoznak a belvárosban. Emellett sok nemzet kultúrája, konyhája is szépen bekígyózott az országba. Ma már megkóstolhatjuk az igazi olasz tésztákat, a hamisítatlan spanyol tapas-okat vagy éppen az amerikai BBQ remekműveit. Elég csak grasszálni egyet Budapest utcáin és lépten-nyomon egy új étterembe botlunk, amiről, ha nagyon képben vagyunk a gasztro világában, már a nyitás előtt olvastunk valami szenzációs kritikát az egyik gasztroblogon.

Járt utat a járatlanért?

Visszatérve a poszt első részéhez, az ázsiai régió konyháját is erősen áthatotta ez a fejlődés. Megjelentek a minőségi kínai, thai, japán konyhák és láss csodát teltház várja a vendégeket mindennap. A magyarok nagy hányada szereti a jellegzetes és valódi ázsiai ízeket, de ettől függetlenül a büfék létjogosultsága is megmaradt. Tudni kell különbséget tenni egy kulináris élménynek minősülő, és egy a szükségleteinket kielégítő ebéd vagy vacsora között.

Ázsia ízei

Igazi pekingi kacsa, veszettül csípős gongbao csirke, friss, ropogós tavaszi tekercs. Egy autentikus kínai étteremben olyan ízorgiát nyújtanak ezek az ételek, hogy azon töprengünk „ez eddig hol rejtőzött?”. Ha a thai konyha különlegességeire vágyunk egy tom kha gai vagy egy hamisítatlan pad thai nem hiányozhat a kipróbálásra váró fogások listájáról. Ha pedig Vietnám varázslatos tájain szeretnék képzeletben szárnyalni, akkor egy laktató pho leves vagy vietnámi csirkesaláta kiváló útitárs lehet.

Kísérletezzetek, kalandozzatok az ázsiai gasztronómia szövevényes útvesztőiben, hiszen a kontinens jellegzetes ízei már karnyújtásnyira vannak Tőletek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.