húsvét gourmetbox

Húsvét: Emlékek és Aktualitások – Ti miért szeretitek?

Ismét közeleg a Húsvét (igen, megint rá kell csodálkoznom, hogy eltelt egy év), és – ti nem tudom, hogy vagytok vele – én ismét nagyon várom. Hiszen ez az ünnep az igazi, visszavonhatatlan bizonyíték arra, hogy vége a télnek, itt a tavasz! Jó, az időjárás néha keresztülhúzza eme idealizált számításom, – mint például most is – de szerintem értitek mire gondolok.

Rendhagyó húsvéti cikként barátaimat, szüleimet, több generációt kérdeztem meg arról, kinek mit jelent a Húsvét, milyen volt gyermekkorukban, és hogy készülnek rá felnőttként.

Húsvét akkor

Emlékszem, gyerekként milyen izgatottan vártam a Húsvét vasárnap reggelt, mikor öcsémmel ajándékkeresésre vagy ismertebb nevén tojásvadászatra indultunk a szikrázó tavaszi napsütésben – bár az emlékek mindent megszépítenek (lehet, hogy amúgy sokszor szakadt az eső). Ez sok helyen bevett volt, mint kiderült – persze ahány ház, annyi szokás. Egyik barátnőm például csokoládét keresett a kertben a többi gyerekkel a házból, miután elfogyasztották a családdal az ünnepre jellemző sonka-hagyma-tojás reggelit, és elhangzott a nem kevésbé klasszikus “Megjött a nyuszi!” jelmondat.

Aztán jött a még izgalmasabb rész, a locsolkodás. Ez elég megosztó tevékenység volt, melyet főleg az erősebbik nem képviselői élvezhettek – szerintem egyik lánynak sem kell bemutatni a vödör, szóda, vagy 100 éves pacsuli érzését a nyakunkban (szemünkben, szánkban) vagy a gonoszkodó locsolók elől való menekülést. Egyik barátom mondjuk fiú létére azt mesélte, hogy neki halálosan elege volt nap végére a női rokonok végeláthatatlan sorainak meglocsolásából, de ez szerintem nagyrészt érthető is egy kisfiú szemével nézve, aki szívesebben ette volna a húsvéti csokiját nyugiban a kertben.

Én személy szerint nagyon szerettem, mikor jöttek az osztálytársak locsolni – mindig megvolt az a félelemmel vegyes izgalom, hogy kik és hányan fognak átjönni…a mi osztályunkban a lányok között a locsolkodók száma presztízsértékkel bírt. 🙂

Húsvét most

Felnőttként persze már jóval cizelláltabb hangulatban telnek a Húsvétok. A tojásvadászatban már jó ideje nem aktív résztvevőként, hanem szervezőként veszünk részt, és a locsolkodás is sokkal moderáltabb keretek között zajlik (habár mindenkinek van egy nagyonvicces nagypapa vagy nagybácsi a családban, aki még annyi év után is vissza tudja hozni gyermekkori emlékeinket, lévén, hogy ő a hideg szódára esküszik, ha Húsvéti locsolkodásról van szó.

Egy dolgot találtam, ami közös és állandó minden korban Húsvét napján: ez pedig a közösen elfogyasztott húsvéti étkezés. Enni mindenki imád – a finom, puha kalács, a főtt tojás, a füstölt sonka és reszelt torma pedig mind-mind olyan fogások, amiket szinte minden háztartásban megtalálni ezen az ünnepen. Ezzel lesz ünnep a Húsvét, és ezzel válik ünneppé a tavasz is, úgyhogy mi ezzel a végszóval szeretnénk előre is boldog húsvéti ünnepeket kívánni mindenkinek, és jó étvágyat a húsvéti sonkához! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.