szilícium-völgyi cafeteriák, google, googleplex, kalifornia, startup, office, iroda, silicon valley, szilikon völgy

Szilícium-völgyi cafeteriák: Google, Apple, Facebook

 Szilícium-völgyi tech cégek és juttatásaik, avagy a siker titka a helyes táplálkozás?

Az sejthető volt, hogy aki a Google, Apple, Facebook, vagy más szilícium-völgyi tech cégnél dolgozik, annak nem kell sorban állni ebédmenüért a sarki kifőzdében. Ehelyett vérprofi séfek szorgoskodnak, hogy a helyi termelőktől vásárolt, kiváló minőségű alapanyagok (például fűvel etetett marha, hormonmentes tejtermékek vagy saját termesztésű zöldségek) felhasználásával alkossanak olyan fogásokat, amiknek a színvonala a legjobb éttermekével vetekedik, és mindezt ráadásul potom pénzekért (vagy éppen teljesen ingyen).

A Völgynek külön cafeteria kultúrája van: kis, általában egyfajta konyhára specifikálódó éttermek százai szolgálják ki a campusok sok ezer lakóját. Mivel a változatosság és az új ingerek mind-mind  világmegváltó ötletek katalizátorai lehetnek, a világ vezető tech cégei mindent megtesznek az alkalmazottak zavartalan jólétéért: a kutyabarát iroda a legalapvetőbb juttatás, de van lehetőség korlátlan vakációra menni, és az olyan egészen extrém példa sem ritka, mint például az Apple és a Facebook által felajánlott petesejt-tartósítás.

A produktivitás alapfeltétele a helyes táplálkozás, más kutatások pedig kimutatták, hogy a közös munkahelyi étkezés serkenti a kollaborációt, erősíti a közösséget, és alapvetően növeli a munka hatékonyságát. Az inspiráló környezetet a világ vezető építítészei teremtették meg, létrehozva a legmodernebb, leglátványosabb csúcsépületeket.

Google

A cég kaliforniai Googleplex névre keresztelt székházában 30 cafeteria üzemel, ahol ingyen és bérmentve, napi háromszor válogathatnak a dolgozók az ezerféle konyhaművészet, saláta bár vagy épp a burger bár finomságai közül. Akkor sem kell ám zavarba jönniük, ha megéheznének két étkezés közt: megannyi snack, gyümölcs és üdítő áll rendelkezésükre – természetesen ez is költségmentesen. Minden cafeteriát egyedi koncepció alapján terveztek, így a mexikói konyhától a vegan különlegességekig mindenki megtalálhatja a számításait.

Igen ám, de ez a töménytelen mennyiségű ingyen kaja bizony villámgyorsan elhízáshoz vezethet, így a cafeteriák elrendezésénél gondosan ügyelnek arra, hogy a beosztottak elsőként a saláta pultot pillantsák meg, a cukros italokat és édességeket pedig elrakják szem elől. Végszükség esetén pedig ugye minden valamire való Google campushoz jár egy szupermodern fitness-wellness komplexum (és fodrászat, és személyi edzők és…á, hagyjuk is inkább).

A Google Cafeteria Best Of

Apple és a Caffé Macs

2014-ben nyílt meg a legújabb, a “halandók” számára is elérhető Caffé Macs, pár utcányira a cég cupertinói székhelyétől. Az épület elképesztően modern, tágas tereit a magas mennyezetek és falak, az üveghomlokzat és terrazzo padlók fogják közre, fa és acél elemei miatt pedig egészen futurisztikus hatást kelt. A Caffé Macs a cég székházában lévő Infinite Loop cafeteria pontos mása a konyha és a pult elrendezésétől kezdve az olyan Európából importált berendezésekig, mint az iPhone-nal irányítható dán kávéfőző, vagy az olasz kétkarú tésztakeverő, amivel igazi európai kenyeret sütnek. 2016 végére pedig az Apple gyakorlatilag felhúz egy űrállomást Cupertinoban, amit ők nagy szerényen csak Campus 2-nek neveznek.

Igen, és még csak most jönnek az ételek. Az Apple-nél nincs ingyen koszt, de azért az ott dolgozók így is az ár töredékéért válogathatnak a ramen levestől kezdve a a sushin és coq au vin-en át az osztrigáig bármiből. A jó konyha pedig jól hoz a konyhára: a jelenegi trendeknek köszönhetően felrobbantották az Instagramot az egyre profibb Caffé Macs-es ételfotók – hisz a képek minősége az iPhone-ok kamerájával párhuzamosan fejlődik, szerencsére.

Facebook

desimone, facebook, cafeteria, new york, startup

Desimone Cafeteria @ New York/ Forrás: Huffington Post

Két székház elfogyasztása után költözött be a Facebook több ezer alkalmazottja 2015-ben a jelenlegi, manlo parki központjába, azaz az MPK20 campusba. Az épület hemzseg a szimbolikus üzenetektől, minden kreativitásra és innovációra ösztönöz, vagy minimum arra emlékeztet. Az extravagáns elemek a manlo parki, de egyébként a Facebook többi campusában is megtalálhatóak. Az MPK20 teteje például egy 400 fával beültetett park, a seattle-i vagy londoni irodákban alvókapszulákat biztosítanak a kikapcsolódásra, de a dublini campus enteriőrje is megér egy misét.

A gourmet cafeteriák terén az MPK20 hozza a szokásos szilícium-völgyi szintet: a gourmet éttermek széles skálája lefed az ázsiai konyhától kezdve a klasszikus burgerezőkön át a BBQ-ig mindent. A leghíresebbek – az Instagramon lévő képek száma alapján – az alig hatásvadász elnevezésű Livin’ a Dream és Full Circle Café.

Péksüteményekben és édességekben verhetetlennek tűnik a Facebook, minden cupcake egy külön műalkotás. További érdekesség a heti rendszerességgel megtartott Pop-up Friday, amikor a Facebook helyi éttermeket hív meg vendégszakácsként a campusra a Mamma Penny’s kávézóba. Emellett a Facebook szakácsgárdája saját Facebook oldallal rendelkezik Facebook Culiray Team néven, ahol folyamatosan frissítik a rengeteg cafeteria menüjét (de a séfek egyébként előszeretettel osztják meg alkotásaikat Instagramon is).

A cafeteriák mesterszakácsainak gourmet remekműveit vagy a tech cégek egyéb elképesztő juttatásait a végtelenségig tudnám sorolni: úgy látszik, ez a szilícium-völgyi standard. Meg persze biztos megvannak egy ehhez hasonló munkahelynek is az árnyoldalai. Ezeket azonban – ha egyáltalán léteznek ilyenek -, biztos nem a cafeteriák étlapján fogjuk majd megtalálni.

Inspiráció: innen, innen, inneninneninnen, innen valamint innen.

A képekért pedig a kredit őket illeti: yobieyobie, werkpenni, evilangel, calicrushwerkpenni, tyyyger, jenns29, yungatheart, paloaltoca

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.